אודות

מוזיאון פתח תקווה לאמנות הוא במה רב-תחומית דינמית, המוקדשת לאמנות עכשווית במגוון מופעיה, ישראלית ובינלאומית, ולחיבורים בינה לבין תחומים כמוזיקה, קראפט, עיצוב, תרבות רחוב, קולנוע, אדריכלות, מחול, מדע ופילוסופיה. מתוך אמונה שאמנות בת-זמננו היא מנוע לשינוי, תצוגות המוזיאון מבקשות לחקור את יחסי האדם והסביבה בהקשריהם ההיסטוריים, התרבותיים, החברתיים, הפוליטיים והאקולוגיים. בו-בזמן המוזיאון קשור בטבורו לקהילה ולנוף העירוני הקרוב. את הפעילות במוזיאון מנחה המחשבה שהאמנות חיונית היום יותר מתמיד לביסוס ערכים אורבניים-קהילתיים לצד ערכים אוניברסליים, ולקידום הבנה ופרשנות של העבר ומתן משמעות לקיום בהווה בדרך אל העתיד.

הורתו של המוזיאון בבית יד לבנים הראשון בארץ, שהוקם ביוזמת דוד בן-גוריון. מנהלו הראשון היה ברוך אורן, שהניח את התשתית לאוספיו ולתפיסתו כאתר הנצחה וכמרכז של אמנות ותרבות. האגף החדש של המוזיאון נחנך ב-1964 במתחם קריית המוזיאונים, לצד חלל ההנצחה ושתי הגלריות בבית יד לבנים. בשנים 2000-1982 נוהל המוזיאון על-ידי מרדכי מרמר, ששימש אוצר ראשי עד 1988. האוצרת הראשית בשנים  1993-1988 היתה דליה לוין, ואחריה כיהנה בתפקיד רותי מנור. בשנת 2000 מונתה דרורית גור-אריה כמנהלת ואוצרת ראשית, וכיהנה בתפקיד עד 2019. הָחֵל בשנת 2020 מנהלת את המוזיאון רעות פרסטר, ולצדה ד"ר אירנה גורדון בתפקיד האוצרת הראשית.

לצד המוזיאון ובית יד לבנים שוכנים במתחם – הצופה אל גן העצמאות בתכנונם של אדריכלי הנוף ליפא יהלום ודן צור – מוסדות ציבור נוספים: מוזיאון "ראשונים" לתולדות פתח תקווה; ארכיון העיר; המכון לאמנות חזותית; ואודיטוריום המארח אירועי תרבות ופנאי, ובכלל זה הרצאות, מופעים, הקרנות סרטים ועוד. עוד פועל במתחם תיאטרון הפרינג' "הדופן" וסינמטק לקולנוע דוקומנטרי, ומועלות בו הצגות מקור והצגות אורח.

בשנת 2021 השיק המוזיאון מיזם ייחודי – תזמורת המוזיאון, המורכבת ממוזיקאים צעירים מצטיינים. התזמורת, ביוזמתה ובניהולה של המנצחת מיכל אורן, מציגה רפרטואר המותאם לכל אשכול תערוכות במוזיאון ומעניק לו פרשנות מוזיקלית. התזמורת מופיעה בחללי המוזיאון וברחבי המתחם ומקיימת שיתופי פעולה מגוונים.

סדנת ההדפס של המוזיאון הורחבה ב-2019 וכיום עובדים בה בטכניקות בלט, דפוס רשת ותחריט. לעבודה בסדנה מוזמנים אמניות ואמנים מכל תחומי האמנות, והעבודות הנוצרות בה מוצגות בתערוכות המוזיאון ונשמרות באוספיו.

כמרחב החושף תהליכי יצירה של אמנים עכשוויים בהתייחס לתולדות האמנות המקומית והגלובלית, מוזיאון פתח תקווה לאמנות שואף לפתוח פרספקטיבות שונות של התנסות והיכרות עם אופני החשיבה והביטוי האמנותיים, הזיקות ביניהם, השתנותם והתפתחותם. אוסף האמנות של המוזיאון, המגולל את התפתחותה של האמנות הישראלית הָחֵל בשנות ה-20 של המאה ה-20, מורכב מכמה אוספים נדירים ומהווה משאב יקר-ערך למחקר ולתצוגה. לצד התערוכות המתחלפות המוצגות בו, המוזיאון מקיים פעילות חינוכית ותרבותית נרחבת. לקידום המחקר והדיון הביקורתי בסוגיות מפתח בחברה ובתרבות, נערכים בו מפגשי-אמן, סימפוזיונים, הרצאות וכנסים בין-תחומיים בהשתתפות אנשי אקדמיה, אמנים, אוצרים וחוקרים מישראל ומהעולם. 

כמקום ליצירה ומפגש, למחשבה ודיאלוג, להחלפת רעיונות ושיתוף חוויות ולחשיפה של נקודות מבט שונות על מגוון מסורות ותחומי ידע, המוזיאון הוא מעוז של פתיחוּת לשונה, לביקורתי ולחדש.